2024. szeptember 11., szerda

F18 Katamarán Flotta Bajnokság 2024.

Csodálatos időjárási körülmények között, a nyár utolsó napjaiban lett megrendezve az idei bajnokságunk szeptember 6-8-ig. Fantasztikus napsütés, meleg víz és 5-10 csomó között váltakozó észak-keleti szél volt jellemző mindhárom napra.  Végül a tervezett 11 futamból 10 futamot sikerült elindítani és befejezni is. Nem kellett rövidíteni, érvényteleníteni, sőt még a versenyre jutó halasztás sem haladta meg az 5 percet, mert mire Béci kimondta, hogy "halasztás" addigra meg is jött a szél.

Igen, Béci. Utólag is köszönjük neki és profi csapatának a rendezést. Mert, hogy újra visszatértünk és csatlakoztunk a Spartacus által rendezett haldokló hajóosztályok bajnokságára. Amit most már kis jóindulattal, nevezhetünk újraéledő hajóosztályok bajnokságának. Hiszen mind a star (10 db) mind a repülő hollandi (11 db) szép számmal indult a néhány évvel ezelőtti hajó mennyiséghez képest. Sőt idén a Flaar 18-asok is csatlakoztak a regattához 9 egységgel.

A legnépesebb hajóosztály idén is mi voltunk a 13 nevezett katamaránnal, és a 13 egységből mindenki be is fejezett minimum 4 futamot, mert hol mancsafthiány, hol egy kis betegség akadályozta a mindennapos versenyzést.

Na de beszéljünk végre egy kicsit a versenyről. Ez most nem egy nagyszeles veretős, küzdős, borulásokkal tarkított, partra érve nyelvünket lógatva storyzó, hanem egy mindenki számára kényelmesen megvitorlázható és inkább taktikus verseny volt. Ahol utólag mindenki tudja merre kellett volna menni és hol rontotta el. Na de utólag a lottószámokat is könnyű megmondani. 

Most nem igazán az számított milyen hajód van, mennyire jól kezeled, hogy állsz a trapézon, vagy hogy rajtolsz. Egy dolog számított, hogy merre mész vele. A sokszor csíkokban közlekedő pöfföket ki tudja tovább meglovagolni, ki meri tovább tartani a jobb oldalt, vagyis sokszor nem szabadott tovább menni, néha meg a végletekig túl kellett húzni, főleg hátszélben. De persze ez sem volt törvényszerű, mert néha a jobb szélétől befele néhány száz méterre kicsit erősebb fújt. Na meg ott volt a végén felpörgő bal oldal is, amivel nem is volt baj amíg fel és nem lepörgött. Na de ettől szép ez a sport és ettől lett idén kifejezetten izgalmas főleg a középmezőnyben, ahol a 3-8. helyezettek között rendszeres volt a helycsere és körbeverés.


A verseny végkimenetele sajnos hamar eldőlt, mert az idei versenyeken többnyire jobban muzsikáló Pfeningberger-Gerlits páros a hazai pálya ellenére sem tudta a 10 futamból 8-futamot nyerő Diószegi-Jankovics egység dolgát megnehezíteni. Akik ezzel a 8. bajnokságukat nyerték, így most Ők a magyar F18 osztály történelmének a legeredményesebb párosa, megelőzve a 7 bajnokságot nyert Váradi-Szabó - Petheő párost.

Pedig Petheő Tamás próbálta megnehezíteni a dolgukat, hiszen 1 napot helyettesítő mancsaftként itt volt a versenyen. Akárcsak Litkey Csaba, aki a legelső bajnokságát nyerte az osztálynak 16 évvel ezelőtt. És így végig gondolva, lehet hogy nem sok ilyen bajnokság volt, ahol az osztály összes bajnok csapata képviseltette magát.

Na de visszatérve a 2024-es dobogóhoz, 2. lett a Pfeningberger-Gerlits páros, míg a 3. helyre az utolsó napos hajrájuknak köszönhetően a Kreskai testvérek értek fel.


A teljes eredménylista itt látható: